mt Victoria renovation

An 1890's cottage in Mt Victoria with charming character and a tiny footprint (3.5m wide) that we gave a much needed rejuvenation.

When Wallace Architects first visited this 1890's cottage in Mt Victoria they were charmed by its character and tiny footprint (3.5m wide) although it was clearly in need of rejuvenation. The client's original brief was to review the back portion of the lower floor to include a new kitchen, laundry, dining room and study within a small area. Our design approach was to place the kitchen and laundry units along one side of the space, allowing maximum utility while enabling the full width of the end wall to be opened up to a rear courtyard. New skylights lighten up the interior and give a greater sense of space.

After the completion of this first stage we were engaged to review other spaces in the house together with a new owner. With a strong sense of design, the new owner engaged Wallace Architects to continue the style of the renovations throughout. A large Tasmanian oak full height sliding door replaced a section of wall to allow the living room to connect with the rear of the house. A custom bench seat in the existing bay window and bedroom joinery have been designed to provide elegant storage solutions and maximise the feeling of space.

The key to the success of this project was making the most of the height to provide a gallery style feeling of openness and light.

See published article.